Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 943]

Kurczak pieczony z warzywami o smaku wędzonym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W przepisie sekretem jest sól wędzonkowa. Można ją dodawać wszędzie tam, gdzie chcemy uzyskać aromat wędzonki.

Kurczak pieczony z warzywami o smaku wędzonym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak pieczony z warzywami o smaku wędzonym

 

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części)
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól wędzonkowa
  • 1 cebula
  • 1-2 marchewki

Sposób przygotowania:

Kurczak pieczony z warzywami o smaku wędzonym

Warzywa:

Kurczak pieczony z warzywami o smaku wędzonym
Cebulę pokroić w piórka, a marchew w plasterki.

Pokroić warzywa: cebulę w piórka, a marchew w plasterki.

Przygotowanie kurczaka:

Kurczak pieczony z warzywami o smaku wędzonym
Możecie użyć dowolnych przypraw, ale nie zapomnijcie o soli wędzonkowej.

Ćwiartki z kurczaka umyć, opcjonalnie przeciąć na dwie części, osuszyć i dokładnie natrzeć przyprawami.
Mięso oraz warzywa przełożyć do worka do pieczenia, a następnie rękaw szczelnie związać i wstawiić do lodówki - minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Kurczak pieczony z warzywami o smaku wędzonym
Pod koniec pieczenia worek można przeciąć, aby mięso się zarumieniło.

Kurczaka z warzywami umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec 30 minut w 230 stopniach.
Po tym czasie temperaturę obniżyć do 180, a kurczaka piec do miękkości.