Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Kurczak po węgiersku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Smaczne danie jednogarnkowe idealne na obiad. W tym daniu z kilku prostych składników można wyczarować coś pysznego.

Kurczak po węgiersku

Składniki:

Kurczak po węgiersku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po węgiersku
Umytego kurczaka podziel na elementy kulinarne (czyli dwa uda z podudziami i dwie piersi ze skrzydłami) i dopraw je solą, pieprzem, tymiankiem oraz słodką i ostrą papryką.

Na rozgrzanej oliwie podsmaż kurczaka a kiedy się ze złoci przełóż go do brytfanny. Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie, po chwili dodaj pokrojoną paprykę i posiekanego pora, całość dopraw pastą paprykową, solą i pieprzem.

Tak przygotowanymi warzywami zalej kurczaka i wstaw go do piekarnika nagrzanego do 170 stop na godzinę.

Tagi:

danie kurczak