Mariola123

Mariola123

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Kurczak po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny kurczak w meksykańskiej potrawce to świetny pomysł na niecodzienny obiad. Podałam go z chipsami nachos lub jak kto woli z ryżem, danie jest super pyszne.

Kurczak po meksykańsku

Składniki:

Kurczak po meksykańsku

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • 4 udka kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej Hortex
  • 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 marchew, pokrojona w talarki
  • 1 puszka pomidorów
  • sól i słodka papryka do smaku
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • szczypta suszonego imbiru do smaku
  • 1 papryczka chilli drobno pokrojona
  • 1-2 szklanki wody
  • natka pietruszki do posypania

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po meksykańsku
PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myjemy, przecinamy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i papryką. Na patelnię wlewamy olej, podsmażamy kurczaka z jednej i drugiej strony po kilka minut. Podsmażone kawałki kurczaka przekładamy na talerz. Na patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilkę podpiekamy. Po chwili dodajemy, marchew, pomidory z puszki, mieszankę meksykańską Hortex, papryczkę chilli i wodę. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy, całą fasolkę czerwoną z zalewą i dolewamy wody. Doprawiamy sos do smaku. Do naczynia żaroodpornego przelewamy potrawkę, układamy w niej kawałki kurczaka i całość zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 180*C, około 1 godziny. Sos ładnie się zredukuje i będzie go mniej a mięso stanie się bardzo miękkie. Na talerz wykładamy kawałki mięsa, porcję ryżu i polewamy sosem meksykańskim. Danie jest pikantne ale jeżeli takiego nie lubimy omijamy papryczkę chilli. Smacznego.