polkax3

polkax3

Kucharz
[Przepisów: 8]

kurczak po wiejsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak po wiejsku idealny na niedzielne obiadki!

kurczak po wiejsku

Składniki:

kurczak po wiejsku

 

  • 4 porcje :
  • 2 kg udek i skrzydełek kurczaka
  • 3 łyżki musztardy
  • 50 ml octu owocowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • łyżeczka chilli
  • pół łyżeczki białego pieprzu , soli i ostrej pasty paprykowej (z tubki)

Sposób przygotowania:

kurczak po wiejsku
W Specjalnym naczyniu do mikrofalówek ułóż kawałki kurczaka i polej je 100 ml wody. Naczynie nakryj folią , zrób dziurki do wentylacji. Wstaw do kuchenki mikrofalowej , ustaw najwyższą temperaturę , gotuj ok. 8 minut. Jeśli nie masz mikrofalówki , ugotuj kurczaka w garnku. Przygotuj sos ; musztardę wymieszaj z octem , cukrem i przyprawami. Gotuj na średnim ogniu 2 minuty , nie przerywając przy tym mieszania. Ugotowanego kurczaka polej sosem, piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st.