Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Kurczak sojowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Połaczenie smakowe które powstaje z cukru i sosu sojowego z dodatkiem sezamu na delikatnym mięsie z piersi kurczaka jest wyśmienite.

Kurczak sojowy

Składniki:

Kurczak sojowy

 

  • ( na 2 osoby).

 

  • 1 pierś z kurczaka
  • 10-20g sezamu
  • 4 łyżeczki cukru
  • sos sojowy TaoTao( ok 100ml)
  • woda ( ok 80ml)
  • 1 woreczek ryżu

 

Sposób przygotowania:

Kurczak sojowy
Gotujemy ryż w wodzie z solą ( standardowe 20 minut w gotującej się wodzie). W międzyczasie kroimy filet z kurczaka na małe kawałki - kotleciki, wkładamy je do miski, posypujemy sezamem, łyżką cukru i 20ml sosu sojowego. Mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na małym tłuszczu. Po około 7 minutach wylewamy tłuszcz z patelni i zastępujemy go mieszaniną wody, pozostałego sosu sojowego i 3 łyżeczek cukru. W takiej zalewie dosmażamy kurczaka przez około 4 minuty, aż nabierze odpowiedniego koloru. Podajemy razem z ryżem.