Kurczak tandoori

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Egzotyczny kurczak pełen smaku

Kurczak tandoori

Składniki:

Kurczak tandoori

 

  • dwie podwójne piersi z kurczaka
  • 3/4 dużego opakowania jogurtu naturalnego chudego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 i 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju
  • kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego(niekoniecznie, nie wpływa on na smak potrawy, jedynie jej kolor)

Sposób przygotowania:

Kurczak tandoori
Kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy piersi na pół. Każdą ćwiartkę głęboko nacinamy i wkładamy do miski. Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy garam masala, imbir, czosnek, chili, kurkumę, kolendrę, sok z cytryny, sól, barwnik, olej i dokładnie mieszamy. Polewamy powstałym sosem kurczaka i marynujemy 3 godz. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Wyjmujemy kurczaka z marynaty, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na 20-25 min.