VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Kurczak w krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie kotlety znakomicie sprawdzą się na domowych imprezach jako ciepła przekąska. Możemy w ten sam sposób zrobić niewielki kąski i podać je z frytkami i sosem czosnkowym.

Kurczak w krakersach

Składniki:

Kurczak w krakersach

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Przyprawa do gyrosa
  • 200 g krakersów
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

Kurczak w krakersach
Krakersy rozbijamy na drobną panierkę. Możemy to zrobić za pomocą blendera lub zwykłego tłuczka i woreczka.

Filet z kurczaka kroimy na płaty. Każdy rozbijamy tłuczkiem. Z każdej strony mięso doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do grosa. Soli używamy bardzo niewiele, ponieważ krakersy są już odpowiednio słone.

Każdy kotlet maczamy w rozmąconym jajku i krakersowej panierce. Smażymy na rumiano z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem.