dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Krokiety z kapustą i grzybkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krokieciki sporządzone z kapusty kiszonej i grzybków uduszone wraz z cebulką, czosnkiem i przyprawami.

Krokiety z kapustą i grzybkami

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybkami

Ciasto naleśnikowe:

Farsz:

Panierka:

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybkami

Krok 1:

Krokiety z kapustą i grzybkami
Kapustę dusimy z grzybami i cebulką do miękkości.

Kapustę płuczemy i siekamy. Grzyby dokładnie płuczemy. Następnie siekamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cebulę szklimy na oleju. Dodajemy czosnek. Następnie dodajemy kapustę i grzyby. Doprawiamy do smaku i dusimy pod przykryciem do miękkości.

Krok 2:

Krokiety z kapustą i grzybkami
Wszystkei składnki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą.

Jajka mieszamy z solą. Wsypujemy mąkę i wlewamy mleko, olej i dolewamy stopniową wodę aby uzyskać gładkie, lejące ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Gdy po tym czasie ciasto jest za gęste należy dodać odrobinę wody. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie placki z obu stron.

Krok 3:

Krokiety z kapustą i grzybkami
Zwiniete krokiety panierujemy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Na każdy naleśnik wykładamy porcje farszu i zwijamy. Krokiety panierujemy w rozbełtanych jajkach z dodatkiem soli i pieprzu oraz bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.

Smacznego!