Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kurczak w marynacie z colą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mięso z kurczaka marynowane w coli z dodatkiem czosnku i musztardy jest rewelacyjne. Warto je przygotować.

Kurczak w marynacie z colą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w marynacie z colą

 

  • 1/2 kurczaka
  • 1 szkl coli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy jarzynka
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • papryka słodka
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie z colą
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Czosnek obrać, przecisnąć prze praskę. Dodać przyprawę jarzynka, pieprz, musztardę, odrobinę soli, colę i wymieszać. Włożyć mięso, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Po upływie godziny mięso obrócić na drugą stronę. Następnie mięso włożyć na blaszkę, oprószyć papryką, podlać marynatą, przykryć folią i włożyć do piekarnika. Piec około 50 minut w temp 190 stopni. Po upływie pół godziny usunąć folię, mięso oblać marynatą i pozostawić aby ładnie się zrumieniło. 
Kurczak w marynacie z colą
Czosnek przecisnąć przez praskę dodać przyprawy i musztardę
Kurczak w marynacie z colą
Do czosnku z przyprawami wlać colę i dokładnie wymieszać
Kurczak w marynacie z colą
Włożyć podzielone na porcje mięso przykryć i pozostawić
Kurczak w marynacie z colą
Następnie wyłożyć na blaszkę i oprószyć mieloną papryką