Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak z colą w tle
Mięso umyć, dobrze osuszyć ( także w środku). Do miseczki wsypać 2 łyżeczki soli i majeranku i dobrze wymieszać. Mieszankę tę wetrzeć w kurczaka od wewnątrz( włożyć rękę w tuszkę i dobrze natrzeć mięso przyprawami). Marynata: Do miseczki zetrzeć na małych oczkach papryczkę. Dodać musztardę oraz wszystkie przyprawy. Połączyć ze sobą składniki. Następnie dodać sos sojowy i wymieszać. Na koniec stopniowo dolewać colę i cały czas mieszać marynatę aby składniki dobrze się połączyły. Kurczaka przełożyć do płaskiego naczynia i polać go obficie marynatą na całej powierzchni. Przykryć folią aluminiową i odłożyć do lodówki na około 20 godzin. Kolejnego dnia nagrzać piekarnik do 225 st i wstawić do niego naczynie do zapiekania na około 15-20 minut. Następnie wyjąć naczynie z pieca i położyć na nim kurczaka (wcześniej związać mu nóżki nicią). Piersi kurczaka polać obficie marynatą która została na dnie naczynia. Wstawić mięso do piekarnika i piec około 60-70 minut ( w zależności od piekarnika). Mniej więcej w połowie pieczenia warto mięso nakryć folia aluminiową aby skórka na piersiach zbyt mocno się nie spiekła bądź spaliła. Kurczaka wyjąć z piekarnika i dać mu 5 minut odpocząć aby soki się uspokoiły. Porcjować i podawać. Smacznego!
2milutka
zewa
mysza75
monikaT83
Myszko skórka ma delikatnie słodki smak i tylko tyle ta cola daje jak by było za slodkie to mojemu ślubnemu by nie smakowało a tak jest bardzo zachwycony marynatą z coli.
Ewciu ja tez już robiłam udka w coli i tak mężowi posmakowało,że gdy powiedziałam że w niedzielę będzie kurak od razu zapytał o colę więc czasem moje rewolucje w kuchni mu smakują hihi:))
edytaha
alaaa