monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kurczak w marynacie z coli i musztardy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mój naczelny mięsożerca były zachwycony kurczakiem:), i dziewczynki też zajadały ze smakiem i to najlepsza nagroda!:D

Kurczak w marynacie z coli i musztardy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w marynacie z coli i musztardy

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka (małe)
  • 5 podudzi z kurczaka
  • 3 czubate łyżki musztardy stołowej
  • 3 łyżki sosu teriayki
  • 2 ząbki czosnku (duże)
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju
  • 300 ml coli
  • 2-3 łyżki margaryny do smażenia
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie z coli i musztardy
Mięso umyć, porządnie osuszyć. Przeciąć każdą ćwiartkę na pół w zgięciu oraz oczyścić z nadmiaru tłuszczu,podudzia też oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Do miski przełożyć musztardę, dodać sos. Na drobnych oczkach zetrzeć czosnek i dodać do miski. Dodać olej, przyprawę do kurczaka oraz sól i dokładnie wymieszać trzepaczką. Stopniowo dolewać colę i dokładnie mieszać. Do dużej miski przełożyć mięso, zalać marynatą,którą wmasować w mięso i odstawić do lodówki na 5 godzin. Piekarnik nagrzać do 200 st. Na patelni roztopić margarynę i partiami obsmażać mięso. Blachę do pieczenia mięsa wysmarować 2 łyżkami oleju. Mięso ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika i piec 50 minut.Po 25 minutach przykryć blachę folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika i dać mięsu odpocząć 2 minuty,aby soki się uspokoiły. Smacznego!
Kurczak w marynacie z coli i musztardy
Do musztardy dodać sos teryaki oraz czosnek i wymieszać
Kurczak w marynacie z coli i musztardy
Dodać przyprawy i colę i dokładnie wymieszać
Kurczak w marynacie z coli i musztardy
marynatą zalać mięso i odstawić na 5 godzin
Kurczak w marynacie z coli i musztardy
obsmażone mięso przełożyć na blachę i piec 50 minut w 200 st