WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 600]

Kurczak w paluszkowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiące fileciki z piersi kurczaka w panierce z pokruszonych paluszków dziecinnych. Jest to pomysł na niecodzienną panierkę i sposób na wykorzystanie zalegających paluszków.

Kurczak w paluszkowej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w paluszkowej panierce

 

  • 3 fileciki z piersi kurczaka
  • sól
  • przyprawa gyros
  • jajko
  • garść paluszków (dałam paluszki dla dzieci)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w paluszkowej panierce

ETAP 1:

Z piersi kurczaka wykroić 3 mniejsze fileciki. Umyć je i osuszyć. Następnie rozbić lekko tłuczkiem. Rozbite fileciki doprawić solą i przyprawą do gyrosa.

Paluszki połamać i zmielić w młynku lub włożyć do torebki, zawinąć w ręcznik bawełniany i utłuc jak najdrobniej tłuczkiem do mięsa.

Rozdrobnione paluszki przesypać na talerz. Jajko wybić do miseczki i roztrzepać widelcem ze szczyptą soli.

Przyprawione fileciki panierować w jajku a potem w paluszkach. Kotleciki wkładać na patelnię na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Usmażone fileciki wyjąć na talerz. Podawać z dowolnymi dodatkami.

Kurczak w paluszkowej panierce
Fileciki w paluszkowej panierce w trakcie smażenia na oleju
Kurczak w paluszkowej panierce
Fileciki z kurczaka panierowane w jajku i pokruszonych paluszkach
Kurczak w paluszkowej panierce
Fileciki z piersi kurczaka rozbite i przyprawione
Kurczak w paluszkowej panierce
Roztłuczone drobno paluszki dla dzieci przesypane na talerz