dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1189]

Smażony kurczak w panierce kukurydzianej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Kotleciki z piersi kurczaka. Obtoczone w panierce z mąki kukurydzianej, papryki w proszku i czosnku.

Smażony kurczak w panierce kukurydzianej

Składniki:

Smażony kurczak w panierce kukurydzianej

 

Marynata:

  • 8 szkl wody
  • 1/3 szkl soli
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl miodu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Smażony kurczak w panierce kukurydzianej

Pierwszy etap:

Smażony kurczak w panierce kukurydzianej
Pokrojone mięso kurczaka wkładamy do marynaty.

Zagotowujemy wodę. Dodajemy pozostałe składniki marynaty. Doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Do marynaty wkładamy umytego i pokrojonego w średniej grubości kawałki kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc.

Drugi etap:

Smażony kurczak w panierce kukurydzianej
Mąkę pszenną i kukuryzianą mieszamy z przyprawami.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Umyte jajka wbijamy na talerz i dokładnie mieszamy.
Mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie panierujemy w mące z przyprawami, jajkach i ponownie w mącę.

Trzeci etap:

Smażony kurczak w panierce kukurydzianej
Panierowane mięso smażymy w głębokim tłuszczu.

Na patelnie wylewamy olej. Smażymy mięso na rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Smacznego!