Sposób przygotowania:
Smażony kurczak w panierce kukurydzianejPierwszy etap:
Zagotowujemy wodę. Dodajemy pozostałe składniki marynaty. Doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. Do marynaty wkładamy umytego i pokrojonego w średniej grubości kawałki kurczaka. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na noc.
Drugi etap:
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy. Umyte jajka wbijamy na talerz i dokładnie mieszamy.
Mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie panierujemy w mące z przyprawami, jajkach i ponownie w mącę.
Trzeci etap:
Na patelnie wylewamy olej. Smażymy mięso na rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron na złoto. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Smacznego!