WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 909]

Kurczak w panierce graham

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kotlety z kurczaka usmażone w razowej panierce czyli panierce z jajka i bułki tartej zrobionej własnoręcznie z bułki grahamki.

Kurczak w panierce graham Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w panierce graham

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 bułki graham
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w panierce graham

ETAP 1:

Bułki graham należy wcześniej ususzyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach na bułkę tartą. Taką bułkę można przechowywać np. w metalowej puszce.

Z piersi kurczaka wykroić 2 filety. Umyć je i osuszyć ręcznikiem papierowym a następnie lekko rozbić tłuczkiem przez folię spożywczą. Rozbite kotlety doprawić solą i pieprzem lu innymi dowolnymi przyprawami.

Jajko roztrzepać w głębokim talerzu. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Kotlety panierować w jajku i potem w bułce. Smażyć na gorącym oleju na patelni z obu stron.

Usmażone kotlety wyłożyć na talerz. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Kurczak w panierce graham
Kotlet w panierce graham w trakcie smażenia na patelni