jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach to wspaniałe danie dla osób, które nie mogą ze względów zdrowotnych używać soli. Są chrupiące i pyszne z sosami na bazie jogurtu.

Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach

Składniki:

Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka oliwy z oliwy
  • 1 szklanka mieszanych ziaren (słonecznik, dynia, len)
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 fenkułu (kopru włoskiego)
  • pieprz grubo zmielony

Sposób przygotowania:

Paluchy z kurczaka panierowane w ziarnach
Piersi kroimy wzdłuż w wąskie paluchy. Czosnek przeciskamy przez praskę, połową nacieramy mięso (resztę zostawiamy jako dodatek do sosu). Odstawiamy na 15 minut.

Mieszamy jajo z dodatkiem 1 łyżki oliwy, dodajemy po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego. Ziarna rozsypujemy na talerzyk. Paluchy mięsne zanurzamy w jaju po czym panierujemy w ziarnach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy paluchy i wstawiamy do nagrzanego do 190 st. C piekarnika.

Pieczemy około 15 minut w zależności od grubości mięsa. Myjemy ogórek i fenkuł. Ścieramy go w dużą łezkę. Dodajemy jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Mieszamy.

Rumiane paluchy podajemy z sosem jogurtowym z ogórkiem i fenkułem. Jeśli nie mamy kopru włoskiego możemy zastąpić go posiekanym koperkiem.