SUPERPRZEPIS

Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziane mozzarellą

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 130
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziane mozzarellą Więcej zdjęć (2)

Muffinki są bardzo aromatyczne, mięciutkie i długo pozostają świeże. Bazyliowa nuta jest dość wyczuwalna i idealnie łączy się z pomidorem oraz ciągnącym się nadzieniem w postaci mojej ulubionej mozzarelli.

Składniki:

Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziane mozzarellą

8 sztuk:

  • 1/2 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej (160g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii (płaska)
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 1 pomidor
  • 8 mini kuleczek mozzarelli

Sposób przygotowania:

Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziane mozzarellą

Pomidor:

Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą
Pomidor powinien być pokrojony w kostkę.

Pomidora należy pokroić w kostkę.

Masa:

Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą
Masy nie nalezy zbyt długo mieszać, wystarczy do połączenia się składników.

W jednej misce należy wymieszać mleko z olejem i jajkiem, natomiast w drugiej mąkę pszenną, bazylie, sól, pieprz oraz proszek do pieczenia.
Wszystko razem połączyć i na końcu do ciasta wmieszać pokrojonego pomidora.

Wypełnianie papilotek:

Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą
Papilotki nie powinny być całkowicie wypełnione.

Formę do pieczenia muffinek wysłać papilotkami i w każdej z nich umieścić po 1 łyżce ciasta oraz 1 kuleczce mozzarelli.
Następnie papilotki uzupełnić resztą masy (do 3/4 ich wysokości.

Pieczenie:

Muffiny bazyliowe z pomidorem nadziewane mozzarellą
Muffiny wyjąć z blachy i przestudzić na kratce.

Muffinki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.