bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Kuleczki z kurczaka panierowane w paluszkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Kuleczki z kurczaka stanowią doskonałą przekąskę na imprezach. Są smaczne i wygodne dla gości, najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym.

Kuleczki z kurczaka panierowane w paluszkach

Składniki:

Kuleczki z kurczaka panierowane w paluszkach

 

  • pierś z kurczaka
  • 50 gram paluszków solonych
  • 1 jajko
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia
  • Kilka paluszków w sezamie

Sposób przygotowania:

Kuleczki z kurczaka panierowane w paluszkach
Paluszki solone mielimy w młynku. Pierś z kurczaka mielimy, doprawimy do smaku przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy.

Z mięsa formujemy małe kuleczki, panierujemy w rozkłóconym jajku i zmielonych paluszkach. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kurczaka, obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor.

Paluszki z sezamem łamiemy na mniejsze kawałki, powinny mieć tą samą długość, wbijamy w każdy kawałek kurczaka, najlepiej zaraz po usmażeniu.

Pozostawiamy do ostygnięcia, podajemy z dowolnym sosem.