Sposób przygotowania:
Kurczak w pomarańczach
Filety dzielimy na dwie części, porcje nacieramy przyprawami, odstawiamy na godzinę do lodówki.Śliwki moczymy w winie. Pomarańcze szorujemy, kroimy w krążki i układamy na półmisku, dekorujemy gałązkami zieleniny. Schłodzone porcje kurczaka panierujemy w bułce, smażymy na gorącej oliwie, rumieniąc z obu stron. Podlewamy winem, w którym moczyły się śliwki i dusimy na małym ogniu przez kilka minut.Dodjemy śliwki, zagotowujemy i jeśli mięso nie jest wystarczająco miękkie dusimy jeszcze przez kilka minut. Gotowe porcje układamy na krążkach pomarańczy. Śliwki w sosie przecieramy przez sito, polewamy mięso i podajemy gorące.
Sos ze śliwkami zamiast przecierać można zmiksować.Będzie miało jednolitą konsystencje.
Sos ze śliwkami zamiast przecierać można zmiksować.Będzie miało jednolitą konsystencje.