Kurczak w pomarańczach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To danie smakuje rewelacyjnie mojemu mężowi.

Kurczak w pomarańczach

Składniki:

Kurczak w pomarańczach

 

  • 4 filety z kurczaka
  • sól i pieprz
  • szczypta curry
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 duże pomarańcze
  • 1 szklanka śliwek suszonych kalifornijskich bez pestek
  • duży kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • oliwa
  • zielenina do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kurczak w pomarańczach
Filety dzielimy na dwie części, porcje nacieramy przyprawami, odstawiamy na godzinę do lodówki.Śliwki moczymy w winie. Pomarańcze szorujemy, kroimy w krążki i układamy na półmisku, dekorujemy gałązkami zieleniny. Schłodzone porcje kurczaka panierujemy w bułce, smażymy na gorącej oliwie, rumieniąc z obu stron. Podlewamy winem, w którym moczyły się śliwki i dusimy na małym ogniu przez kilka minut.Dodjemy śliwki, zagotowujemy i jeśli mięso nie jest wystarczająco miękkie dusimy jeszcze przez kilka minut. Gotowe porcje układamy na krążkach pomarańczy. Śliwki w sosie przecieramy przez sito, polewamy mięso i podajemy gorące.

Sos ze śliwkami zamiast przecierać można zmiksować.Będzie miało jednolitą konsystencje.