Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Kurczak w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak w winie z dodatkiem duszonych pieczarek, boczku i tymianku jest idealnym daniem na co dzień i od święta.

Kurczak w winie

Składniki:

Kurczak w winie

 

  • 2kg kurczaka, mogą być udka lub piersi
  • Butelka czerwonego wina
  • 3 listki laurowe
  • 2 gałązki tymianku
  • Garlic 4 ząbki czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 250 g słoniny lub boczku
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 selery naciowe, posiekane
  • 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • oliwa z oliwek
  • 6 dymek
  • 250 g pieczarek
  • brandy szklanka brandy
  • brandy
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w winie
1.Wrzuć kurczaka do dużego naczynia. Zalej winem, dodaj liść laurowy, tymianek ( zgnieć go w dłoni), ziarnka pieprzu i dwa ząbki czosnku. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 12 godzin. Wyjmij kurczaka z marynaty i osusz. Marynatę zachowaj na później. Przypraw kurczaka solą i pieprzem.

2.Weź dużą patelnie i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Usmaż kurczaka, najpierw skórką do dołu aż będzie złocisty. Przełóż go na talerz. Pozostały na patelni sos zalej brandy, zagotuj i odstaw na później. Rozgrzej oliwę w dużym garnku z grubym dnem lub naczyniu żaroodpornym i podsmaż słoninę, czosnek, cebulę i seler. Uważaj by nie spalić czosnku.

3.Posól słoninę z warzywami, dodaj kurczaka, zalej brandy, sosem ze smażenia kurczaka, liściem laurowym, resztką marynaty i koncentratem pomidorowym. Zalej to wszystko bulionem drobiowym. Przykryj pokrywką, zagotuj a później zmniejsz płomień i duś na wolnym ogniu przez 40 minut.

4.Czas dodać trochę świeżych warzyw. Weź dymkę odetnij szczypior a resztę ( bez korzenia ) wrzuć do garnka. Dodaj pokrojone pieczarki i duś kolejne 20 minut. Przed podaniem zamieszaj i posyp świeżą pietruszką.