Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Kurczak w porze na białym winie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny, aromatyczny kąsek kurczaka to świetny pomysł na obiad. Danie podane z ryżem, ziemniakami czy kasza idealnie skomponuje się w całość.

Kurczak w porze na białym winie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kurczak w porze na białym winie

 

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • por
  • przyprawa do kurczaka (złocista)
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • przyprawa w płynie
  • około 100 ml wina białego
  • masło

Sposób przygotowania:

Kurczak w porze na białym winie
Filet z kurczaka myjemy, oprószamy obficie przyprawami nacierając mięso.

Por jasną część myjemy, rozcinamy delikatnie ściągając warstwami by utworzyć podłużne płaty, które układamy jeden obok drugiego, na porze układamy kurczaka i zawijamy go. Spinamy wykałaczkami.

Naczynie delikatnie smarujemy masłem, przekładamy kurczaka w porze i oprószamy przyprawą oraz skrapiamy przyprawą.

Wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni na około 20-25 minut, po upływie 10 minut skrapiamy całość winem.
Kurczak w porze na białym winie
filet z kurczaka myjemy a następnie oprószamy przyprawami
Kurczak w porze na białym winie
pora myjemy rozcinamy i układamy jeden obok drugiego - nakładamy mięso
Kurczak w porze na białym winie
mięso owijamy starannie porem - spinamy wykałaczkami
Kurczak w porze na białym winie
przekładamy owiniętą pierś z kurczaka porą do naczynia - przyprawiamy
Kurczak w porze na białym winie
kurczaka pieczemy w piekarniku