Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Baranina z szafranem i suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Baranina z szafranem i dodatkiem suszonych śliwek to wykwintne danie idealne na rodzinne uroczystości.

Baranina z szafranem i suszonymi śliwkami

Składniki:

Baranina z szafranem i suszonymi śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Baranina z szafranem i suszonymi śliwkami
1.Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Baraninę posól, popieprz i podsmaż z każdej strony aż zbrązowieje. Przełóż do innego naczynia na później. Na tej samej patelni usmaż cebulę z szafranem, kminem, imbirem, kardamonem i czosnkiem.
2.Dodaj pomidory z puszki, świeże pomidory, czosnek, śliwki, cynamon i pigwowca. Zagotuj i dodaj baraninę z miodem. Zmniejsz ogień i duś przez godzinę. Dodaj zioła i skórkę pomarańczową. Zdejmij z ognia i udekoruj świeżą pietruszką oraz kolendrą.