kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Kurczak w porach i groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczysty, kremowy kurczak, marynowany w soku z cytryny oraz skąpany w sosie z porami i zielonym groszkiem. Jest przepyszny! Idealny na rodzinny obiad w towarzystwie kluseczek i surówki.

Kurczak w porach i groszku

Składniki:

Kurczak w porach i groszku

podstawowe

  • podwójna pierś z kurczaka
  • sok z ½ cytryny
  • 3 zabki czosnku
  • przyprawa typu vegeta
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • duży por (biała i jasno zielona część, bez ciemnozielonej)
  • 250g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 250 ml bulionu
  • 150ml słodkiej śmietanki 12%
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak w porach i groszku
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Nacieramy sokiem z cytryny, przeciśniętym ząbkiem czosnku i vegetą. Zostawiamy w marynacie minimum na 1h a najlepiej na noc.

Mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oleju. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz. Na tym samym oleju przesmażamy pokrojony w talarki por. W razie potrzeby dodajemy nieco tłuszczu.

Dokładamy przesmażone piersi i podlewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Dodajmy groszek i opcjonalnie jeszcze nieco bulionu i dusimy jeszcze 7-8 minut.

Podlewamy śmietanką i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.

Serwujemy z kluseczkami i surówką.