Sposób przygotowania:
Kurczak w porach i groszku
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w mniejsze kawałki. Nacieramy sokiem z cytryny, przeciśniętym ząbkiem czosnku i vegetą. Zostawiamy w marynacie minimum na 1h a najlepiej na noc.
Mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oleju. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz. Na tym samym oleju przesmażamy pokrojony w talarki por. W razie potrzeby dodajemy nieco tłuszczu.
Dokładamy przesmażone piersi i podlewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Dodajmy groszek i opcjonalnie jeszcze nieco bulionu i dusimy jeszcze 7-8 minut.
Podlewamy śmietanką i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.
Serwujemy z kluseczkami i surówką.
Mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoto na oleju. Usmażonego kurczaka przekładamy na talerz. Na tym samym oleju przesmażamy pokrojony w talarki por. W razie potrzeby dodajemy nieco tłuszczu.
Dokładamy przesmażone piersi i podlewamy bulionem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Dodajmy groszek i opcjonalnie jeszcze nieco bulionu i dusimy jeszcze 7-8 minut.
Podlewamy śmietanką i doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze kilka minut.
Serwujemy z kluseczkami i surówką.