kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Pieczone kopytka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne, pieczone kopytka. Trochę inne w smaku, ale tak samo pyszne. Polecam na bezmiesny obiad.

Pieczone kopytka Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pieczone kopytka

 

Sposób przygotowania:

Pieczone kopytka
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy jajka, mąkę, sól i wyrabiamy elastyczne ciasto. Robimy wałeczki i kroimy nożem na kopytka. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy kopytka.

Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. W połowie pieczenia przewracamy kopytka na drugą stronę.

Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Pieczone kopytka podajemy z przesmażoną cebulką.
Pieczone kopytka
Do ziemniaków dodajemy przyprawy i jajka.
Pieczone kopytka
Dodajemy mąkę i zagniatamy elastyczne ciasto.
Pieczone kopytka
Z ziemniaczanego ciasta na kopytka robimy wałeczki.
Pieczone kopytka
Następnie kroimy nożem na spore kopytka.
Pieczone kopytka
Kopytka układany na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.