ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka z kurczaka z warzywami pieczone w rękawie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, pożywne, aromatyczne, szybkie danie obiadowe z udek kurczaka z warzywami, ziemniakami razem pieczonymi w rękawie.

Udka z kurczaka z warzywami pieczone w rękawie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Udka z kurczaka z warzywami pieczone w rękawie

 

  • świeże udka kurczaka 4 sztuki średnie,
  • przyprawa do kurczaka pikantna 1 opakowanie,
  • przyprawa w płynie 1 łyżka,
  • olej rzepakowy 5 łyżek,
  • ziemniaki 1 kg,
  • marchew 4 sztuki większe,
  • cebula 2 sztuki duże,
  • ząbki czosnku 8 sztuk większe

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka z warzywami pieczone w rękawie
Świeże udka kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, w misce wymieszać pikantną przyprawę do kurczaka z olejem, przyprawą w płynie, mocno natrzeć marynatą udka i schować do lodówki na całą noc.

Obrane ziemniaki, marchew, cebule, ząbki czosnku pokroić na talarki i włożyć do rękawa, z całą marynatą do warzyw dodać udka kurczaka, rękaw zawiązać.

Piekarnik nagrzany na 210C, grzanie góra/dół, rękaw włożyć do blaszki i piec 50 minut, po tym czasie rękaw na środku rozciąć wzdłuż i na termoobiegu w 160C piec z 15 minut.
Udka z kurczaka z warzywami z rękawa
Najlepiej całą noc marynować udka w lodówce.
Udka z kurczaka z warzywami z rękawa
Do ziemniaków można dodać warzywa jakie się lubi.
Udka z kurczaka z warzywami z rękawa
Wody nie dodajemy do rękawa, będzie sos naturalny.
Udka z kurczaka z warzywami z rękawa
Na termoobiegu odparuję część wody i skórka będzie wypieczona.
Udka z kurczaka z warzywami z rękawa