kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Makaron z cieciorką i papryką w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Sos przygotowałam z zielonej papryki, ugotowanej cieciorki, cebuli i czosnku z dodatkiem sera sałatkowego. Polecam.

Makaron z cieciorką i papryką w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaron z cieciorką i papryką w sosie

 

  • 1,5 szkl ugotowanej cieciorki
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 200 g sera sałatkowego - kanapkowego
  • 1,5 szkl warzywnego bulionu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • kurkuma do smaku
  • 30 dag makaronu
  • woda do gotowania makaronu
  • sól
  • olej

Sposób przygotowania:

Makaron z cieciorką i papryką w sosie
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę myjemy i osuszamy z wody, kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wkładamy pokrojone warzywa. Smażymy przez około 5 minut, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut.

Dodajemy ser sałatkowy i przyprawy, gotujemy do momentu aż ser się rozpuści. Dokładamy cieciorkę i mieszamy.

Makaron i sos przekładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki.
Makaron z cieciorką i papryką w sosie
Umytą i osuszoną paprykę kroimy w kostkę, czosnek i cebulę w kosteczkę.
Makaron z cieciorką i papryką w sosie
Ser sałatkowy rozpuszczamy w gorącym sosie.
Makaron z cieciorką i papryką w sosie
Na samym końcu dodajemy cieciorkę i mieszamy z sosem.
Makaron z cieciorką i papryką w sosie
Makaron gotyujemy w wodzie z olejem i solą, przekładamy na cedzak.