WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Kurczak w sezamowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piersi kurczaka pokrojone na kotlety opanierowane w jajku i mące połączonej z ziarnami sezamu. Usmażone na oleju.

Kurczak w sezamowej panierce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w sezamowej panierce

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sezamowej panierce

ETAP 1:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć na 2 lub 3 fileciki i każdy lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa. Następnie przyprawić lekko solą i przyprawą do gyrosa. Jajko wybić do miseczki i roztrzepać widelcem. Do drugiej miseczki wsypać mąkę i ziarno sezamu i wymieszać dokładnie.

Kotleciki panierować najpierw w jajku a potem w mieszance mączno - sezamowej. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i na gorący włożyć kotlety.

Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami lub na zimno jako np. składnik sałatek czy kanapek.

Kurczak w sezamowej panierce
Kurczak w sezamowej panierce w trakcie smażenia na patelni
Kurczak w sezamowej panierce
Piersi z kurczaka opanierowane przed usmażeniem
Kurczak w sezamowej panierce
Mąka pszenna wymieszana z ziarnem sezamu do panierowania
Kurczak w sezamowej panierce
Kotleciki z piersi rozklepane i przyprawione