Sposób przygotowania:
Sezamowe kieszonki z żurawiną i morelamiETAP 1:
Suszone owoce wkładamy do miseczki i zalewamy je winem.
Pozostawiamy je na minimum 40 minut, ale najlepiej na całą noc.
ETAP 2:
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W następnej kolejności przekrawamy na trzy części i rozbijamy cienko tłuczkiem.
Przyprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem oraz suszonym tymiankiem.
ETAP 3:
Namoczone owoce osączamy z wina. Morele kroimy na mniejsze kawałki.
Na środku każdego plastra mięsa układamy przygotowany farsz i składamy jak kopertę tworząc kieszonki.
ETAP 4:
Tak przygotowane kieszonki panierujemy w mace pszennej, następnie w rozmieszanym jajku, a na końcu dociskając w ziarnach sezamu.
ETAP 5:
Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy panierowane mięso.
Smażymy na bardzo małym ogniu z każdej strony aby mięso się usmażyło a z/sezam nie spalił tylko zarumienił.