martunia19

martunia19

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Kurczak w sosie cytrynowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny kurczak. Można podawać z ryżem na sypko lub ziemniakami duszonymi.

Kurczak w sosie cytrynowym

Składniki:

Kurczak w sosie cytrynowym

 

  • 1 kurczak w całości<2 kg>
  • 2 średnie cebulki
  • olej sojowy 50 g
  • masło 30g
  • mąka pszenna 50 g
  • wino białe wytrawne 50 ml
  • wywar z drobiu 400 ml
  • sok z 1,5 cytryny
  • sól, pieprz, cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie cytrynowym
Kurczaka dokładnie umyć, odciąć skrzydła, podsmażyć  na rozgrzanym tłuszczu, później przełożyć do brytwanny, podlaćbulionem i dusić do miękkości . Cebulę obrać pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, dodać mąkę i wymieszać, chwilę smażyć. Dodać wino i sok z cytryny, doprawić do smaku przyprawami. Kurczaka wyluzować z kości, wyporcjować , włożyć do sosu, zagotować. SMACZNEGO!!!