SUPERPRZEPIS

Kurczak w sosie orzechowym

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Kurczak w sosie orzechowym Więcej zdjęć (5)

Prosty i pyszny pomysł na kurczaka w sosie orzechowym na bazie masła orzechowego, z dodatkiem chilli sprawdzi się idealnie na zimowe obiady i kolacje :)

Składniki:

Kurczak w sosie orzechowym

 

  • 500 gram filetów z udźca kurczaka
  • ½ łyżeczki curry
  • ½ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki świeżego startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ - 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego
  • Sól, pieprz
  • Olej

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie orzechowym
Filety z udźca myjemy, osuszamy i kroimy w dość grubą kostkę. Filety przekładamy do miseczki, posypujemy je curry i kuminem mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Na patelnie rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy na nim na złoty kolor zamarynowanego kurczaka. Kiedy mięso nabierze złotego koloru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli i starty na tarce imbir – smażymy 1 minutę.

Na patelnie dokładamy masło orzechowe wlewamy bulion i dusimy mięso pod przykryciem około 15 minut. Patelnie odkrywamy, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem i gotujemy jeszcze 5-10 minut do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

Kurczaka serwujemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, smacznego ; ) 
Kurczak w sosie orzechowym
Pokrojonego kurczaka marynujemy w curry i kuminie
Kurczak w sosie orzechowym
Imbir ścieramy na tarce, chilli siekamy, czosnek wyciskamy przez praskę
Kurczak w sosie orzechowym
Na patelni podsmażamy kurczaka dodajemy przyprawy, masło orzechowe
Kurczak w sosie orzechowym
zalewamy wszystko rosołem lub bulionem i dusimy około 20 minut