Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie orzechowym
Filety z udźca myjemy, osuszamy i kroimy w dość grubą kostkę. Filety przekładamy do miseczki, posypujemy je curry i kuminem mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Na patelnie rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy na nim na złoty kolor zamarynowanego kurczaka. Kiedy mięso nabierze złotego koloru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli i starty na tarce imbir – smażymy 1 minutę.
Na patelnie dokładamy masło orzechowe wlewamy bulion i dusimy mięso pod przykryciem około 15 minut. Patelnie odkrywamy, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem i gotujemy jeszcze 5-10 minut do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Kurczaka serwujemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, smacznego ; )
Na patelnie rozgrzewamy odrobinę oleju i obsmażamy na nim na złoty kolor zamarynowanego kurczaka. Kiedy mięso nabierze złotego koloru dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli i starty na tarce imbir – smażymy 1 minutę.
Na patelnie dokładamy masło orzechowe wlewamy bulion i dusimy mięso pod przykryciem około 15 minut. Patelnie odkrywamy, wlewamy sok z cytryny, doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem i gotujemy jeszcze 5-10 minut do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Kurczaka serwujemy z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko, smacznego ; )