Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak w sosie pomarańczowo-orzechowym

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać sok i

Kurczak w sosie pomarańczowo-orzechowym

Składniki:

Kurczak w sosie pomarańczowo-orzechowym

 

  • pierś z kurczaka

 

 

 

  • pół szklanki bulionu

 

 

 

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

 

 

 

  • 2 gałązki natki pietruszki

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie pomarańczowo-orzechowym
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać sok i skórkę pomarańczową, orzechy i szafran. Smażyć jeszcze chwilę, po czym zalać bulionem i dusić 20 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić dwiema łyżkami zimnej wody, wlać do kurczaka, zagotować, doprawić solą i pieprzem. W osolonej i zaprawionej koncentratem pomidorowym wodzie ugotować ryż na sypko. Kurczaka w sosie i ryż wyłożyć na półmisek, przybrać cząstkami mandarynki i listkami pietruszki.