Sposób przygotowania:
Pstrąg z sosem cebulowymPrzygotowanie ryby
Czosnek siekamy.
Pstrągi sprawiamy, oczyszczamy, wierzch i środek ryby przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryb, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie sosu
Cebule kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy do miękkości, dodając odrobinę czosnku.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Wlewamy śmietanę, gotujemy razem ok.10 minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku.
Przygotowanie ryby z dodatkami
Pstrągi układamy na foliach aluminiowych. Do środka ryb wkładamy umyty koperek i cebulę z sosu.
Ryby polewamy sosem, zawijamy folie.
Przygotowanie frytek
Ziemniaki myjemy, obieramy, ponownie myjemy, kroimy w paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy frytki solą, ostrą papryką, oregano, polewamy oliwą.
Pieczenie
Ryby i frytki wkładamy równocześnie do piekarnika rozgrzanego uprzednio do 200 st.C, pieczemy 25 minut.