Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie żurawinowymETAP 1:
Pokrojoną w piórka cebulę czerwoną wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć do zeszklenia. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w kostkę i wrzucić do zeszklonej cebuli. Podsmażyć aż zetnie się białko mięsa.
Przyprawić pieprzem, solą oraz papryką słodką i papryką chili. Do podsmażonego kurczaka dodać żurawinę i smażyć razem chwilę aż żurawina lekko zmięknie.
ETAP 2:
Następnie zalać wszystko śmietaną 30% i dusić ok. 5-7 min. Dodać miód oraz cukier, wymieszać i trzymać na ogniu jeszcze ok. 3-5 min. Makaron ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron wyłożyć na talerz i polać sosem żurawinowym z kurczakiem.