Sposób przygotowania:
Pieczony filet z kurczaka z sosem żurawinowym
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ,rozdzielić wzdłuż na pół tak aby z jednej całej powstały dwie połówki.Czosnek i cebulę obrać czosnek przecisnąć przez praskę wymieszać z majerankiem,papryką ,solą i pieprzem i tak przygotowaną mieszanką natrzeć z każdej strony fileta bawełnianym sznureczkiem zacisnąć każdą dookoła aby uformować ładnie,spryskać oliwą z oliwek ,owinąć w folie aluminiową i włożyć na około 2-3 godziny do lodówki. Cebulę posiekać w kosteczkę drobno.Na patelni rozgrzać olej obsmażyć z każdej strony zamarynowane mięso na rumiano i przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego ,na oleju pozostałym z pieczenia zeszklić cebulę ,wlać wino zagotować wszystko razem i przelać do brytfanki z mięsem.Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*c i piec około 45 minut.Sos żurawinowy: Masło rozgrzać na petelni,oprószyc mąką i zasmażyć na złoty kolor.Do zasmażki cienkim strumieniem wlewać bulion drobiowy i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia,dodać 20 dag konfitury ,doprawić do smaku solą i wymieszać . upieczone mięso wyłożyc na talerz pokroić w grube plastry,udekorować resztą konfitury i podawać z sosem. Smacznego:)