Sposób przygotowania:
Filetowane udka z sosem żurawinowym
Udka obieramy ze skóry, tłuszczu i filetujemy, tak aby z jednego udka były dwa kawałki mięsa. W zamykanym naczyniu mieszamy składniki na marynatę, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Najlepiej smakuje gdy zrobimy to dzień wcześniej. Żurawinę zalewamy wrzątkiem, po 15 min płuczemy odlewamy wodę zalewamy ponownie czystą i wolno gotujemy. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do żurawiny. Gdy owoce się rozgotują i połączą, dodajemy skórę z cytryny, mielone goździki i dodajemy aronię. Dodajemy tyle, aby masy nie przesłodzić a dodać jej odrobinę słodyczy. Jeśli cała woda odparowała a smak nam pasuje odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wkładamy kawałki mięsa i dusimy, aż woda odparuje a mięso się zarumieni. Rumiane ściągamy z patelni, wlewamy kilka łyżek wody aby to co przywarło odmokło i wrzucamy drobno krojony imbir i papryczkę. Smażymy chwilę jak zaczną się podpiekać ponownie wrzucamy mięso, podlewamy odrobina wody i dusimy pod przykryciem do miękkości. Pod koniec wlewamy ocet balsamiczny i gdy odparuje gotowe. Podajemy z ryżem lub ziemniakami.