Sposób przygotowania:
Kurczak z rożna w sosie żurawinowym
Kurczaka należy dokładnie umyć , osuszyć na papierowym ręczniku , natrzeć solą . Przygotowujemy marynatę do kurczaka: musztardę mieszamy z miodem , dodajemy oliwę oraz pokrojoną drobno suszoną żurawinę , ucieramy . kurczaka smarujemy marynatą , przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na 1/2 godziny do lodówki . Robimy sos : w rondelku gotujemy wodę z żurawiną , dodajemy listek laurowy , ziele angielskie , solimy do smaku . Gotujemy na małym ogniu . Po 5 minutach dokładamy słoiczek konfitury żurawinowej , mieszamy i redukujemy sos do pożądanej gęstości . Zamarynowanego kurczaka nadziewamy na szpikulec , nastawiamy piekarnik na funkcję rożna , pieczemy około 30-40 minut w temp.220 C , potem temperaturę zmniejszamy do 190 C i pieczemy jeszcze około godziny .Podczas pieczenia polewamy kurczaka wytworzonym tłuszczem. Po upieczeniu smarujemy sosem żurawinowym .
grzegorzcook
martyna94