paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Imbirowy filet w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne filety w imbirowej marynacie podane z sosem żurawinowym

Imbirowy filet w sosie żurawinowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Imbirowy filet w sosie żurawinowym

 

Sposób przygotowania:

Imbirowy filet w sosie żurawinowym
Marynata do filetów: Zetrzeć świeży imbir na tarce ok 3 łyżki przełożyć do miseczki dodać łyżeczkę kucharka lub innej przyprawy tego typu i łyżkę oliwy wymieszać i do takiej marynaty włożyć na godzinę opłukane filety kurczaka (można ja pociąć na mniejsze części). Sos: Suszoną żurawinę zalać gorącą wodą może być wrzątek i pozostawić aby żurawina wchłonęła większą część wody. Żurawinę wraz z wodą rozdrobnić (ja zrobiłam to przy pomocy blendera). Do żurawiny dodać wódkę, jeden goździk oraz ziele i gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut od czasu do czasu mieszając można dodać kawałeczek czosnku 1/3 ząbka. Gdy sos jest ugotowany wyjąć goździk i ziele. Na rozgrzanej patelni smażyć filety w marynacie. Po usmażeniu polać sosem żurawinowym.
Imbirowy filet w sosie żurawinowym
Marynata do filetów: Zetrzeć świeży imbir na tarce ok 3 łyżki przełożyć do miseczki dodać łyżeczkę kucharka lub innej przyprawy tego typu i łyżkę oliwy wymieszać i do takiej marynaty włożyć na godzinę opłukane filety kurczaka (można ja pociąć na mniejsze części).
Imbirowy filet w sosie żurawinowym
Sos: Suszoną żurawinę zalać gorącą wodą może być wrzątek i pozostawić aby żurawina wchłonęła większą część wody. Żurawinę wraz z wodą rozdrobnić (ja zrobiłam to przy pomocy blendera). Do żurawiny dodać wódkę, jeden goździk oraz ziele i gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut od czasu do czasu miesz