jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Kurczak z bakaliowym pęczakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bakalie to nieodłączny element świątecznego stołu. Używam ich nie tylko do ciast, ale także do dań mięsnych. I tak właśnie na świąteczny, uroczysty obiad polecam kurczaka wypełnionego po brzegi pęczakiem i bakaliami.

Kurczak z bakaliowym pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z bakaliowym pęczakiem

SKŁADNIKI

  • 1 kurczak (około 1,2 kg),
  • 1,5 szklanki kaszy pęczak,
  • Około 300 gram ulubionych bakalii ( Orzechy włoskie, morele, śliwka kalifornijska, figi)
  • pęczek natki pietruszki,
  • 0,5 kostki rosołowej do ugotowania kaszy,
  • 1 duża cebula,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej,

Sposób przygotowania:

Kurczak z bakaliowym pęczakiem

ETAP 1

Kurczak z bakaliowym pęczakiem
kroimy bakalie

Kasze przepłukujemy i odsączamy z wody. Trzy szklanki wody zagotowujemy z połową kostki rosołowej oraz z 3 łyżkami oleju. Do tak przygotowanej wrzucamy odsączoną kaszę. Gotujemy ją na wolnym ogniu do momentu jak wchłonie prawie całą wodę. W trakcie gotowania mieszamy ją. Gotową zdejmujemy z ognia. Garnek otulamy np. ręcznikiem i pozostawiamy kaszę by „ doszła”.
Bakalie kroimy na mniejsze części (wielkość według uznania).

ETAP 2

Kurczak z bakaliowym pęczakiem
łączymy kaszę z bakaliami

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojoną rumienimy na oleju. Do zrumienionej dodajemy przygotowaną kaszę. Do ciepłej kaszy dodajemy pokrojoną pietruszkę oraz bakalie. Farsz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotowy odstawiamy, by przestygł. Między czasie przygotowujemy kurczaka.

ETAP 3

Kurczak z bakaliowym pęczakiem
luzujemy kurczaka

Kurczaka luzujemy, pozbawiając go korpusu. Gotowego nacieramy dokładnie olejem wymieszanym z przyprawą do kurczaka.

ETAP 4

Kurczak z bakaliowym pęczakiem
kurczaka napełniamy kaszą

Przyprawionego wypełniamy bakaliowym pęczakiem, po czym dokładnie zszywamy dratwą.

ETAP 5

Kurczak z bakaliowym pęczakiem
formujemy kurczaka

Dodatkowo związujemy mu nóżki.
Uformowanego kurczaka umieszczamy w rękawie do pieczenia, a następnie w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy go około 90 minut w 180°C. Gotowego podajemy na ciepło.