ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety mielone ze schabu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, soczyste, delikatne schabowe kotlety mielone, są doskonałe na ciepły obiad ale również na zimno do pieczywa.

Kotlety mielone ze schabu Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety mielone ze schabu

 

  • kotlety schabowe bez kości 5 sztuk,
  • bułka czerstwa 1 sztuka,
  • jajka 1 sztuka,
  • cebula podsmażona 1 sztuka,
  • kucharek 1,5 łyżeczki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • mąka do panierki 3 łyżki,
  • smalec 1/2 kostki

 

  • cebula 4 sztuki,
  • jabłko 2 sztuki,
  • ząbki czosnku 4 sztuki,
  • cukier 1 łyżeczka,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • smalec 2 łyżki

 

  • ziemniaki ugotowane 8 sztuk,
  • surówka - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone ze schabu

ETAP 1:

Schabowe kotlety mielone
Mój rozdrabniacz ma dwa noże i idealnie sieka mięso.

W rozdrabniaczu zmiksować pokrojone kotlety schabowe.

ETAP 2:

Schabowe kotlety mielone
Mielone mięso musi bardzo dobrze wyrobione.

Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, podsmażoną, wystudzoną cebulę, kucharka, pieprz, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić na kleistą masę.

ETAP 3:

Schabowe kotlety mielone
Obtoczone w mące są bardzo smaczne i nie przypalone.

Zwilżonymi dłońmi formować kotlety i obtaczać je w mące pszennej.

ETAP 4:

Schabowe kotlety mielone

Na mocno gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu z 4 minuty.

ETAP 5:

Schabowe kotlety mielone

Na gorącym smalcu podsmażyć posypaną cukrem pokrojone cebule z jabłkiem, na złocisto, pod koniec dodać pokrojony cienko czosnek, podsmażać z 3 minuty mieszając.

Kotlety podać z ziemniakami, surówką np buraczki zasmażane, na kotlety nałożyć cebulę z jabłkami, czosnkiem.