Sposób przygotowania:
Kotlety mielone ze schabuETAP 1:
W rozdrabniaczu zmiksować pokrojone kotlety schabowe.
ETAP 2:
Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, podsmażoną, wystudzoną cebulę, kucharka, pieprz, wbić jajka i wszystko dobrze ręką wyrobić na kleistą masę.
ETAP 3:
Zwilżonymi dłońmi formować kotlety i obtaczać je w mące pszennej.
ETAP 4:
Na mocno gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety z każdej strony, na koniec nakryć pokrywką i dusić na małym ogniu z 4 minuty.
ETAP 5:
Na gorącym smalcu podsmażyć posypaną cukrem pokrojone cebule z jabłkiem, na złocisto, pod koniec dodać pokrojony cienko czosnek, podsmażać z 3 minuty mieszając.
Kotlety podać z ziemniakami, surówką np buraczki zasmażane, na kotlety nałożyć cebulę z jabłkami, czosnkiem.