Sposób przygotowania:
Cynamonowo-pomarańczowe ciasto świąteczneWykonanie ciasta:
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, ekstrakt pomarańczowy i sok i dokładnie ucieramy.
Do pieczenia:
Ciasto przekładamy do formy wcześniej posmarowanej masłem lub margaryną i oprószonej bułką tartą, ja piekłam w formie ceramicznej, ale ciasto można upiec w keksówce, formie do babki czy tortownicy.
Pieczenie i podanie:
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka, ja swoje ciasto piekłam 70 minut, ale myślę, że w innych foremkach będzie piekło się krócej.
Upieczone ciasto lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Kroimy i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 8 sporych porcji.
Ciasto można pokroić na około 8 sporych porcji.
mocsłodkości
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec :)
robaczek
Babeczka35
Dziękuję i polecam upiec :)