Sposób przygotowania:
Ciasto śmietankowe z krówką i słonecznikiem
Białka oddzielany od żółtek.
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.
Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.
Blaszkę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy, przecinamy na pół.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy, łączymy z masą.
Masę wykładamy na spód ciasta.
Przykrywamy wierzchem.
Wierch biszkoptu smarujemy krówką.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika.
Prażymy słonecznik do momentu, aż lekko się zarumieni.
Wykładamy na wierzch ciasta.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego ;)
Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier ubijając na sztywną pianę.
Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach.
Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie mieszamy z pianą.
Blaszkę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Studzimy, przecinamy na pół.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy, łączymy z masą.
Masę wykładamy na spód ciasta.
Przykrywamy wierzchem.
Wierch biszkoptu smarujemy krówką.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika.
Prażymy słonecznik do momentu, aż lekko się zarumieni.
Wykładamy na wierzch ciasta.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego ;)
ciasteczka
Czekoladka 2