Sposób przygotowania:
Kurczak z grzybami i groszkiem w pomidorach
Grzyby namoczyć w szklance wody, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki.Wody z grzybów nie wylewać! Filet umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Kurczaka można dodatkowo obtoczyć w mące.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso i cebulę do zrumienienia. Podlać białym winem (ok. 1/3 szklanki). Smażyć chwilę do odparowania alkoholu. Następnie dodać pomidory z puszki oraz grzyby. Podlać wodą w której moczyły się grzyby.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Przykryć i dusić przez ok. 20-30 minut. Następnie dodać odcedzony groszek, jeśli zajdzie potrzeba dolać jeszcze trochę bulionu grzybowego.
Gotować kolejne 10 minut.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso i cebulę do zrumienienia. Podlać białym winem (ok. 1/3 szklanki). Smażyć chwilę do odparowania alkoholu. Następnie dodać pomidory z puszki oraz grzyby. Podlać wodą w której moczyły się grzyby.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Przykryć i dusić przez ok. 20-30 minut. Następnie dodać odcedzony groszek, jeśli zajdzie potrzeba dolać jeszcze trochę bulionu grzybowego.
Gotować kolejne 10 minut.