Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Kurczak z grzybami mun i shitake

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Postawiłam na połączenie moich ulubionych azjatyckich grzybów czyli mun i shitake. Mają one ciekawą teksturę, super aromat i naprawdę dobry smak. Polecam.

Kurczak z grzybami mun i shitake

Składniki:

Kurczak z grzybami mun i shitake

 

  • 1 kg filetów z udźca kurczaka
  • ½ opakowania grzybów mun ( tj. 25 g )
  • 5 grzybów shitake lub 25 g suszonych
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • ½ szklanki bulionu
  • Marynata
  • 50 ml sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 duża papryczka chilli
  • 1 łyżka oleju sezamowego

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z grzybami mun i shitake
Grzyby mun i shitake zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy marynatę łącząc sos sojowy, z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem i chilli. Do sosu sojowego dodajemy cukier brązowy, olej sezamowy i ocet ryżowy, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dość spore kawałki ( jeden filet z udźca dzielimy na 3 ). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do marynaty i marynujemy go minimum 30 minut. Grzyby odcedzamy ( nie wylewamy wody ) i kroimy je w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano kurczaka odsączonego z marynaty (marynatę zachowujemy ). Zarumienionego kurczaka przekładamy na talerzy, na tej samej patelni przesmażamy [pokrojoną w plasterki cebulę, kiedy się zeszkli delikatnie dodajemy pokrojone grzyby i dolewamy wodę w której, moczyły się grzyby. Gotujemy około 5 minut. Do cebuli dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę lub plasterki paprykę i wlewamy zarówno marynatę z mięsa jak i bulion – całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 10 minut na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował. Sos doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie odrobiną cukru brązowego. Serwujemy gorące z ryżem ugotowanym na sypko.