Sposób przygotowania:
Kurczak z grzybami mun i shitake
Grzyby mun i shitake zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Przygotowujemy marynatę łącząc sos sojowy, z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem i chilli. Do sosu sojowego dodajemy cukier brązowy, olej sezamowy i ocet ryżowy, mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na dość spore kawałki ( jeden filet z udźca dzielimy na 3 ). Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do marynaty i marynujemy go minimum 30 minut. Grzyby odcedzamy ( nie wylewamy wody ) i kroimy je w paski. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na rumiano kurczaka odsączonego z marynaty (marynatę zachowujemy ). Zarumienionego kurczaka przekładamy na talerzy, na tej samej patelni przesmażamy [pokrojoną w plasterki cebulę, kiedy się zeszkli delikatnie dodajemy pokrojone grzyby i dolewamy wodę w której, moczyły się grzyby. Gotujemy około 5 minut. Do cebuli dodajemy mięso, pokrojoną w kostkę lub plasterki paprykę i wlewamy zarówno marynatę z mięsa jak i bulion – całość gotujemy około 20 minut pod przykryciem, a potem jeszcze 10 minut na dużym ogniu aby nadmiar wody odparował. Sos doprawiamy solą, pieprzem ewentualnie odrobiną cukru brązowego. Serwujemy gorące z ryżem ugotowanym na sypko.
Nina W.
Igraszki Losu
powiem ci, że kuchnie świata, na allegro u Skworcu.pl, a jak masz w mieście Aldiego albo Kauflanda, ostatecznie Carefura to tam też się znajdą :)