Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Stek z polędwicy wołowej na tagliatelle grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Stek z polędwicy wołowej podany na tagliatelle w sosie z grzybami leśnymi tworzy bardzo wykwintne danie na specjalne okazje.

Stek z polędwicy wołowej na tagliatelle grzybowym

Składniki:

Stek z polędwicy wołowej na tagliatelle grzybowym

 

  • 2 steki z polędwicy wołowej
  • 300-400 g makaronu tagliatelle
  • 0,5 kg grzybów leśnych: borowików i podgrzybków
  • 1 duża cebula
  • 200 g śmietany 18%
  • 1/4 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki + 2 łyżeczki masła

Sposób przygotowania:

Stek z polędwicy wołowej na tagliatelle grzybowym

ETAP 1:

Stek z polędwicy wołowej na tagliatelle grzybowym
Przygotowujemy sos z grzybów leśnych ze śmietaną

Grzyby przebieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła. Smażymy cebulę.

Dodajemy grzyby i smażymy, oprószamy je solą i pieprzem, dodajemy świeży tymianek. Dodajemy śmietanę i białe wino. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje.

ETAP 2:

Stek z polędwicy wołowej na tagliatelle grzybowym
Do sosu dodajemy posiekaną natkę pietruszki

Natkę myjemy, osuszamy, siekamy, dodajemy do sosu. Sos doprawiamy solą i pieprzem.

W międzyczasie gotujemy makaron.

ETAP 3:

Stek z polędwicy wołowej na tagliatelle grzybowym
Steki smażymy do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia

Steki smażymy na patelni do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia.

ETAP 4:

Stek z polędwicy wołowej na tagliatelle grzybowym
Na usmażonej stronie steków układamy masło i tymianek

Po usmażeniu mięsa z jednej strony, przekładamy steki na drugą stronę.. Usmażoną stronę posypujemy solą i pieprzem, kładziemy na niej po łyżeczce masła i tymianek.

Po całkowitym usmażeniu steków posypujemy pieprzem i solą także drugą stronę.

ETAP 5:

Odcedzamy makaron, łączymy go z sosem i wykładamy na talerze. Na każdej porcji makaronu układamy stek.