Sposób przygotowania:
Udka pieczone z tymiankiem w piekarniku
Tymianek, przyprawa pikantna do drobiu, sól czosnkowa dobrze wymieszać i dokładnie natrzeć umyte, osuszone udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin.
Do brytfanny wlać olej rzepakowy, wsypać liście laurowe, włożyć udka kurczaka, nakryć pokrywką.
Piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra /dół, wstawić brytfannę i piec pod przykryciem 40 minut, zdjąć pokrywkę, łyżką nabrać wywar z pieczenia i polać po udkach obficie, na termoobiegu 160 C piec z 10-15 minut.
Do brytfanny wlać olej rzepakowy, wsypać liście laurowe, włożyć udka kurczaka, nakryć pokrywką.
Piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra /dół, wstawić brytfannę i piec pod przykryciem 40 minut, zdjąć pokrywkę, łyżką nabrać wywar z pieczenia i polać po udkach obficie, na termoobiegu 160 C piec z 10-15 minut.