ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Udka pieczone z tymiankiem w piekarniku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka kurczaka pieczone w piekarniku sa idealnym daniem na obiad na ciepło lub na kolację, również smakują na zimno do pieczywa.

Udka pieczone z tymiankiem w piekarniku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka pieczone z tymiankiem w piekarniku

 

  • udka kurczaka 3 sztuki b. duże,
  • tymianek 1 łyżka,
  • sól czosnkowa 1 łyżka,
  • przyprawa pikantna do drobiu 1/2 opakowania,
  • olej rzepakowy 5 łyżek,
  • liście laurowe 3 sztuki

Sposób przygotowania:

Udka pieczone z tymiankiem w piekarniku
Tymianek, przyprawa pikantna do drobiu, sól czosnkowa dobrze wymieszać i dokładnie natrzeć umyte, osuszone udka kurczaka, schować do lodówki na kilka godzin.

Do brytfanny wlać olej rzepakowy, wsypać liście laurowe, włożyć udka kurczaka, nakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra /dół, wstawić brytfannę i piec pod przykryciem 40 minut, zdjąć pokrywkę, łyżką nabrać wywar z pieczenia i polać po udkach obficie, na termoobiegu 160 C piec z 10-15 minut.
Udka pieczone z tymiankiem w piekarniku
Przyprawy możemy dodać jakie smakowo lubimy.

Tagi:

danie mięso udka