Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1154]

Spaghetti carbonara

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie kuchni włoskiej, które powstaje bardzo szybko i jest świetnym pomysłem na ekspresowy obiad.

Spaghetti carbonara

Składniki:

Spaghetti carbonara

 

  • 250-300 g makaronu spaghetti
  • 150 g boczku
  • 4 jajka
  • 50 g sera pecorino
  • 30 g sera grana padano
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Spaghetti carbonara

ETAP 1:

Spaghetti carbonara
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie

Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Makaron odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z jego gotowania.

ETAP 2:

Spaghetti carbonara
Jajka roztrzepujemy i łączymy z serem pecorino i grana padano

Sery ścieramy na tarce o małych oczkach.
Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Dodajemy starte sery, sól, pieprz. Mieszamy.

ETAP 3:

Spaghetti carbonara
Na patelni smażymy boczek. Dodajemy makaron i wino.

Boczek kroimy w cieniutkie i krótkie paseczki, smażymy na patelni. Dodajemy makaron, odstawioną wodę z jego gotowania i wino. Podgrzewamy kilka minut, mieszając.

ETAP 4:

Spaghetti carbonara
Dodajemy masę jajeczno - serową i energicznie mieszamy

Patelnię zestawiamy z ognia. Dodajemy masę jajeczno - serową i energicznie mieszamy, tak, aby jajka się nie ścięły. Danie rozkładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem.