Teoryk

Teoryk

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Kurczak z papryką po chińsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla amatorów orientalnych smaków :)

Kurczak z papryką po chińsku

Składniki:

Kurczak z papryką po chińsku

 

  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • 2 papryki (czerwone lub zielone co kto lubi)
  • 1 mały seler
  • 1/2 szklanki pędów bambusa (z puszki)
  • 2-3 dymki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 4 łyżki oleju sojowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • sok z cytryny (zależy jak kto woli ja dawałem z jednej małej)

Sposób przygotowania:

Kurczak z papryką po chińsku
Mięso umyć, pokroić na 2,5 cm kawałki, skopić sosem sojowym połączonym z sokiem cytrynowym, startym imbirem,i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić na kilka minut. Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paseczki. Seler obrać pokroić w słupki. Pędy bambusa osączyć z zalewy. Dymkę posiekać. Na patelni lub w woku rozgrzać olej. Włożyć kawałki kurczaka i mieszając smażyć 4-5 minut. Dodać seler, paprykę oraz dymkę, smażyć jeszcze 3 min. Na koniec wlać bulion wymieszany z mąką ziemniaczaną i włożyć pędy bambusa. Mieszając, gotować aż sos zgęstnieje. Podawać z ryżem. Smacznego :))