Kurczak z parmezanem i orzeszkami pinii

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Umyj mięso kurczaka i pokrój je w kostkę, jak do gulaszu. Oprósz mąką i przesmaż na maśle na jasnobrązowy kolor ze wszystkich stro

Kurczak z parmezanem i orzeszkami pinii

Składniki:

Kurczak z parmezanem i orzeszkami pinii

 

  • 4 kawałki (ok 600 g) piersi kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka od herbaty cukru
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 50 g parmezanu startego na wiórki
  • 50 g orzeszków piniowych

Sposób przygotowania:

Kurczak z parmezanem i orzeszkami pinii
Umyj mięso kurczaka i pokrój je w kostkę, jak do gulaszu. Oprósz mąką i przesmaż na maśle na jasnobrązowy kolor ze wszystkich stron. Dodaj ocet balsamiczny z cukrem i kontynuuj gotowanie przez 5 minut, aż sos stanie się kremowy. Połóż kawałki kurczaka na półmisku, polej sosem i posyp startym na wiórki serem parmezan oraz orzeszkami pinii.