renatka1

renatka1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 558]

Kurczak z piwa ciemnego

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Przepis, który zawsze chciałam wypróbować, w końcu zdecydowałam się. Wykorzystała ciemne piwo, kurczak wyszedł rewelacyjny.

Kurczak z piwa ciemnego

Składniki:

Kurczak z piwa ciemnego

 

  • kurczak, najlepiej zagrodowy ok. 1,5 kg
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • butelka piwa ciemnego

Sposób przygotowania:

Kurczak z piwa ciemnego

Etap1

Kurczak z piwa ciemnego
Zabki czosnku obieramy z łupinek i przeciskamy przez praskę.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Etap 2

Kurczak z piwa ciemnego
Czosnek z przyprawami ucieramy na pastę.

Do przeciśniętego czosnku dodajemy: sól, pieprz, majeranek i paprykę. Ucieramy.

Etap 3

Kurczak z piwa ciemnego
Kurczaka nacieramy pastą i pozostawiamy w lodówce na noc.

Tak przygotowaną pastą nacieramy kurczaka i pozostawiamy w lodówce na noc.

Etap 4

Kurczak z piwa ciemnego
Butelke z piwem przygotowujemy poprzez usuniecie etykiet.

Z butelki z piwem zmywamy wszystkie etykiety, otwieramy piwo.

Etap 5

Kurczak z piwa ciemnego
Nasadzamy kurczaka na butelke i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny.

Zamarynowanego kurczaka nakładamy na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała. pieczemy w 18 stopniach przez około 1,5 godziny. piwo podczas pieczenia wylewa się z butelki i nawilża kurczaka.