Sposób przygotowania:
Kurczak na piwie 3
Kurczaka myjemy , oczyszczamy środek. Dokładnie i gęsto nacieramy solą , pieprzem , papryką i sosem sojowym. Wnętrze kurczaka nacieramy rozgniecionym czosnkiem ( jeśli będzie nam niewygodnie możemy śmiało użyc czosnku granulowanego ). Nacieramy tylko i wyłącznie wnętrze , gdyż natarcie z zewnątrz sprawi , że czosnek się spali , a kurczak zrobi się gorzki. Tak zamarynowanego odstawiamy do lodówki ( im dłużej w lodówce , tym smak później będzie intensywniejszy ). Butelkę z piwem oczyszczamy z etykietek , wyparzamy. Otwieramy i nadziewamy na nią przygotowanego kurczaka. Szyjka butelki powinna wyjśc obok szyi kurczaka. Otwór ma byc widoczny / odkryty , ale skóra kurczaka podciągnięta do samego czubka butelki , tak by wypływające piwo spływała po mięsie , a nie po szyjce butelki. Całośc delikatnie nacieramy olejem. Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika na ok. 60 - 80 minut. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka ( średnio 1 kg kurczaka piecze się 1 godzinę ). Ok. 15 minut przed końcem pieczenia możemy dodatkowo włączyc termoobieg i obrócic kurczaka - sprawi to , że z każdej strony będzie ładnie zrumieniony. Gotowe!!!
zbysiowa
monikaT83