VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Delikatne, rozpływające się w ustach mięsko z dodatkiem góralskiego oscypka, zapieczone w kremowo – pomidorowym sosie stanowią pyszny obiad lub kolację dla całej rodziny.

Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem

Składniki:

Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem

 

  • 500 g fileta z piersi kurczaka
  • przyprawa do mięsa
  • 200 g oscypka
  • 4 duże ziemniaki
  • masło do wysmarowania formy
  • 4 łyżki natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem

ETAP 1:

Roladki zapieczone w sosie z oscypkiem
Przygotowane roladki przed zalaniem sosem

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki lub mniejsze kawałki. Wykładamy nimi dno naczynia.

Filety drobiowe kroimy i rozbijamy jak na schabowe. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawa do mięsa. Na każdym płacie układamy plasterki oscypka. Ściśle zwijamy i układamy na ziemniakach. Wierzch przyprawiamy przyprawą do mięsa i posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu możemy również ułożyć resztę oscypka.

Sos: W garnku podgrzewamy wodę oraz serek topiony. Śmietanę mieszamy z mąką oraz keczupem. Przelewamy do wody. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku.

Sosem zalewamy mięso z ziemniakami. Roladki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180*C przez 50-60 minut. Po upieczeniu możemy udekorować pomidorami i koperkiem.